Publicat de: administrator | Decembrie 5, 2007

cum reactionezi daca se fura din firma ?

tocmai ma confrunt cu o problema de acest gen, din firma lipsesc de o vreme materiale de 100-200 de euro o data la cateva luni. Nu e o suma mare dar problema exista. Exista o persoana suspecta dar nu sunt dovezi. Date fiind aceste fapte, ce pot sa fac? sa il dau afara pe om, dandu-l ca exemplu, dar fara probe, si poate nu rezolv nimic in acest fel, si in acelasi timp pierzand un angajat care altfel e oricum bun, sau sa inchid ochii si sa zic ca e un cost pe care imi permit oricum sa il suport. Probelma de principii ramane, dar cred ca trebuie sa primeze latura economica. Cata vreme paguba e minora, e mai scump sa pierzi unu doi oameni decat sa pierzi 100-150 euro. Bineinteles iau masuri asigurari, lacate etc, dar oamenii in fond sunt cea mai mare valoare in firma. In lipsa unor dovezi clare, o masura hei rupista, iei primu om plauzibil a fi vinovat si il dai afara e inacceptabila, din punctul meu de vedere ca manager.In acelasi timp e important sa se transmita mesajul clar ca in cazul in care exista dovezi, se vor lua toate masurile administrative si legale.

In alta ordine de idei. Cum te aperi ?Daca un coleg indica spre tine? Din eroare, reavointa, etc, se poate intampla. Cred ca e foarte important sa vi imediat sa pui in discutie problema cu managerul direct, imediat ! Informatia pe care o oferi se devalorizeaza foarte repede. Daca nu spui varianta ta repede, e posibil ca povestea initiala sa prinda. In multe firme se cauta un tap ispasitor, pentru ca e o rezolvare rapida. In acelasi timp e si eficienta, chiar daca e dat afara persoana nevinovata, vinovatul va inceta cu furtul din unitate. Stiu ca pare cinic, dar e corect. Pentru un manager care se confrunta cu riscul acesta, e una din solutii. Repet, trebuie sa intervii cat mai reped, si sa aduci informatii credibile. In cazul in care vezi ca nu esti crezut, sau credibil trebuie sa discuti la fel de deschis incetarea contractului de munca. Angajatorul poate sa junga la o intelegere cu tine, si pentru tine e bine sa stii din timp daca e cazul sa iti cauti un loc de munca. In fond daca esti foarte bun in meseria ta, nu ai de ce sa iti faci griji. Sunt sute de posturi disponibile in orice moment  si pe BestJobs, si pe Ejobs.

De asemenea e important sa cunosti ca angajat si angajator limite legislative care te pot sprijini in demersul tau. Citeste, din timp. Cunoasterea legislatiei in vigoare poate sa iti ofere un plus de informatii. Si informatia inseamna putere in negociere.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: